Hesaplara ilişkin tanımlamalar ve işleyişi
Bir muhasebe yazısı ile merhaba. Muhasebede Hesaplar hakkında topladığımız bilgileri paylaşmaya çalışacağız. Öncelikle hesap; mali nitelikli olayların her bir bilanço unsurunda ve faaliyet sanucunu oluşturan her bir unsurda oluşturduğu değişmerlerin izlenmesine yarayan çizelgeye denir. İki çeşit hesap türü bulunmaktadır. Bunlar bilanço hesapları(aktif hsaplar, pasif hesaplar) ve gelir tablosu hesapları(gelir, gider hesapları).
Bilanço hesaplarında aktif hesap, bilançonun sol tarafında bulunmaktadır. Dönem başı mevcut ile artışlar hesabın borcuna azalışlar ise hesabın alacağına kaydedilmektedir. Bu hesaplar borç kalanı verir veya hiç kalan vermezler. Pasif hesaplar, bilançonun sağ tarafında bulunurlar. Dönembaşı mevcut ile artışlar hesabın alacağına, azalışlar ise borcuna kayıt edilir. Bu hesaplar ya alacak kalanı verir, yada vermez.
Gelir tablosu sonuç hesaplarında gelir hesapları, işletmenin faliyetinden doğan bir artıştır. Herzaman alacak kalanı verir. Gider hesapları
; işletmenin gelir elde etmek amacı için bir aktifinin kullanılması demektir. Herzaman borç kalanı verirler.
Hesaplar; asli, geçici, nazım, düzenleyici hesaplar olmak üzere sınıflandırılır. Türkiye’deki 1.1.1994 tarihinde yapılan Tekdüzen Muhasebe Sistemi zorunluluğu getirilmiş, bu zorunluluk içinde; dönen varlıklar, duran varlıklar, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar, özkaynaklar, gelir tablosu hesapları, maliyet hesapları, serbest ve nazım hesapları olmak üzere 1 ile 9 arası kodlanmıştır.